"Demi masa, sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam kerugian melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran."-Al-Quran;Surah Al-'Asr; 1-3.

Sembang Bersembang

Lebih Interaktif ^O^Ukhuwwah . Sila Klik Untuk Ke Laman Ini , Terima Kasih.
[ Copy this | Start New | Full Size ]

Kesan Abadi ~ Terima Kasih Daun Keladi

Oleh isma daud

31 OKTOBER 2013

Hampir terlupa. Diam tak diam sudah melewati 6 tahun saya bersama dengan blog Ustaz Rosli Dhoby ini. Walaupun akhir-akahir ini saya sendiri kurang menulis di laman blog ini, tapi ia masih releven kepada pengunjungnya. Masih ada mereka yang respon kepada apa yang sudah tertinta di sini. Banyak pahit manis berada di laman Ustaz Rosli Dhoby ini. Saya diberi peluang berinteraksi dengan khalayak ramai di luar sana. Saya telah menerima segala kesan positif dan negatif kerana interaksi dua hala di blog ini. Ala kulli halnya, semuanya meninggalkan kesan abadi yang indah dan manis belaka. Jika ingin terus mentelaah buah fikiran saya silalah ke BICARA ISA DAUD. Semoga bermanfaat dan satu perkongsian yang mendatangkan faedah, insya Allah!!! Jika ada salah dan silap, saya memohon ampun dan maaf atas segala-galanya. Selamat Bertandang Ke Laman Ustaz Rosli Dhoby. Saya mengalu-alukan hubungan dua hala di Blog ini dengan meninggalkan pesanan, persoalan dan salam perkenalan melalui kotak pesanan dan FB Ustaz Rosli Dhoby.
Kepada insan yang sudi singgah di sini, TERIMA KASIH.

Monday, March 30, 2009

Soalan Berkaitan Dengan Talak Bain Sughra Dan Talak Bain Kubra

Salam Ustaz,

Saya ada kemusyikilan berkaitan dengan perkara di atas ;

a) Mungkin ustaz boleh jelaskan secara ringkas perbezaan di antara talak bain kubra dengan talak bain sughra?

b) Boleh ke kiranya ustaz memberikan beberapa keadaan yang menunjukkan berlakunya talak bain sughra?

Harap ustaz dapat membantu saya di dalam merungkaikan permasalahan ini.

Terima Kasih, ustaz.

Faizal
28/03/2009Ulasan dan Jawapan Oleh isma daud

Salam kembali saudara Faizal;

Talak ni ada dua jenis - Talak Raj'ie dan Talak Bain. Talak Bain pula ada dua iaitu Talak Bain sughra dan Talak bain Kubra.

Saya perincikan;

(1) Talak Raj'ie iaitu talak atau cerai yang membolehkan suaminya rujuk kembali kepada isterinya tanpa akad nikah yang baru, iaitu talak satu atau talak dua yang belum habis idahnya.

(2)Talak Bain Sughra ialah talak satu atau dua yang habis tempoh idah. Jika demikian sisuami kena akad nikah dan mas kahwin yang baru untuk kembali kepada isterinya itu.

Antara situasi yang dianggap talak bain ialah talak khuluk(tebus talak), talak isteri yang belum disetubuhi atau talak yang difasakhkan. Ini adalah Talak Bain Sughra.

(3) Talak Bain Kubra : iaitu talak yang dijatuhkan suami ke atas isterinya yang tidak boleh lagi dirujuk kembali kecuali selepas bekas isterinya itu berkahwin dengan lelaki lain termasuk bersetubuh dan kemudian bercerai.

Suami tidak boleh rujuk kembali walau dengan apa cara sekalipun samada semasa idah atau selepas idah melainkan selepas melalui lima peringkat;

i. Idah dengan suami yang menceraikannya telah selesai.
ii. Selepas selesai idah, bekas isteri berkahwin dengan lelaki lain dengan akad yang sah.
iii.Bekas isteri disetubuhi oleh suami barunya dengan persetubuhan yang sebenar.
iv. Suami barunya menceraikannya.
v. Idahnya dengan suami baru telah selesai.

Selepas itu jika bekas suami ingin memperisterikannya semula, dia boleh berbuat demikian berdasarkan persetujuan bekas isterinya dan dengan mas kahwin dan akad yang baru. sila rujuk Al-Baqarah; ayat 230.

Antara yang menyebabkan talak bain kubra adalah talak tiga sekali gus atau berlaku tiga kali talak.

Harap jelas dan memadai. Saya harap saudara dapat jelaskan situasi sebenar yang saudara mahu perincikan. Wallahu A'lam!!!

No comments:

Sepanjang Jalan Di Sibu

Related Posts with Thumbnails

@Facebook ~ "Ustaz Rosli Dhoby"

~ Salam Persahabatan , Terima Kasih.

Info Ustaz Rosli Dhoby's FB Wall